Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 34,4372 | 34,4992 | |
EURO | 36,3826 | 36,4482 |
Bugün: | 22 |
Dün: | 16 |
Toplam: | 258 |
17.10.2012 tarihinli Resmi Gazetede yayımlanan “Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı’nda “ yer alan “Kooperatif Girişimciliği Eğitim Projesi” konusunun faaliyete geçilmesi amacıyla Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğünün gerekli bilgileri içeren ve Kooperatiflere ulaştırılmak üzere Sanayi Ve Ticaret İl Müdürlüklerine gönderilen yazısı bu ayın konusu olarak ele alınmış ve yazının kısaltılmış özetine aşağıda yer verilmiştir.
T.C.GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Ticaret İl Müdürlüklerine , Ticaret İl Müdürlükleri’de Kooperatif ve Kooperatif birliklerine “Türkiye Kooperatifçilik Strateji ve Eylem Planı’nda Bakanlığımız sorumluluğunda yer alan 2.2 “Kooperatif Girişimciliği Eğitim Projesi “ çalışması yapılarak uygulamaya konulacağını ve diğer uygulama hakkındaki açıklayıcı bilgileri içeren Bakanlığın ilgi yazısı ve KOOP-GEP izleme formu gönderilmiştir.
Buna göre;
Yüksek planlama kurulu tarafından onaylanıp, 17/10/2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “ Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi Ve Eylem Planı’nda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sorumluluğunda yer alan
2.2 numaralı “Kooperatif Girişimciliği Eğitim Projesi” çalışması yapılarak uygulamaya konulacaktır”
“2.3 numaralı Kooperatif Denetim ve Yönetim Kurulu üyelerine eğitim ve sertifikasyon zorunluluğu getirilecektir.” Ve
3.7 numaralı “ Kadınlarımızın girişimcilik kabiliyetlerinin arttırılması ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarının sağlanması için kooperatifler çatısı altında örgütlenmeleri yönünde çalışmalarda bulunulacaktır.”
Faaliyetleri kapsamında; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda kooperatiflerle ilgili kurum ve kuruluşlarla yürütülen müşterek çalışmalar sonucu “Kooperatifçilik Geliştirme Ve uyum Eğitimi Programı (KOOP-GEP) hazırlanmış ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce onaylanıp “Yaygın Eğitim Programları” bölümünde Muhasebe ve Finansman alanında yayınlanarak yurt genelinde uygulanmasına başlanmıştır.
Kooperatiflerin kuruluş ve işleyişine ilişkin iş ve işlemleri gerçekleştirme yeterliliklerine sahip meslek elemanları yetiştirerek kooperatiflerin yönetiminde profesyonel anlayışın yerleştirilmesini amaçlayan bu programdan, kooperatif ortakları ile kooperatiflerde yönetici, denetici veya personel olarak çalışmış ya da çalışmak isteyen ve en az ilk okul seviyesinde eğitimini tamamlamış olanlar yararlanabileceklerdir.
Koop-Gep eğitimlerine katılmak isteyenlerin, il veya ilçelerdeki Halk Eğitimi Merkezlerine şahsen başvurmaları gerekmektedir. Söz konusu programın açılması için en az on iki başvuru gerektiğinden, katılımcıların bu sayıyı sağladıktan sonra taleplerini beraberce Halk Eğitim Merkezlerine iletmeleri eğitimlerin ivedilikle başlaması noktasında faydalı olacaktır.
Söz konusu program kapsamındaki eğitimler, Halk Eğitim Merkezlerinde verilebileceği gibi, Kooperatifin veya Kooperatif üst kuruluşlarının göstereceği uygun mekanlarda da verilebilecektir.
Program eğiticileri olarak; üniversitelerin başta iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile hukuk fakülteleri olmak üzere diğer fakülte veya yüksek okulların kooperatifçilik alanında ders veren öğretim görevlileri görevlendirilebileceği gibi, muhasebe ve finansman alanında eğitim almış öğretmenler ya da bu alanlarda sektör deneyimi olan meslek elemanları da görevlendirilebilir.
Eğitim süresince devam zorunluluğu bulunan program sonunda edinilen bilgiler sınavla ölçülecek ve başarılı olanlara Milli Eğitim Bakanlığınca sertifika-kurs bitirme belgesi – verilecektir.
Bu çerçevede kooperatiflerin kurumsal kapasitelerini artırarak kaliteli yönetim anlayışını yerleştirmek temel bir zorunluluk haline gelmiştir.bu nedenle;
Öte yandan KOOP-GEP eğitimlerine katılımların artırılması ve programların hızlıca açılabilmesi amacıyla il ve ile Milli Eğitim Müdürlüklerine gerekli bildirimin yapılarak koordinasyon içerisinde programın uygulanmasının sağlanması gerekmektedir.Ayrıca programın geniş kitlelere duyurulması ve eğitimler için uygun yer temini için ildeki Sanayi Ve Ticaret Odalarıyla da iletişime geçilmesinde fayda vardır.
Eğitimlerle ilgili olarak detaylı bilgiye Genel Müdürlüğün http://koop.gtb.gov.trinternet adresinin Bilgi Bankası bölümünde yer alan KOOP_GEP sayfasından ulaşılabilir. Programa katılmak isteyenler “program içeriği” , Halk Eğitim Merkezi Kursiyer Ön Kayıt Formu”, “Örnek ders programı”, “KOOP-GEP Eğitim Kitabı” ve “Örnek Kurs Bitirme Belgesi”ne buradan erişebilirler.
Kooperatiflerin bundan sonraki faaliyetleri ve gelişimleri bu eğitimlere katılarak bilgilenen üyelerin çokluğuna bağlı olacağı kesindir. Bu amaçla Kooperatif yöneticilerinin öncülük ederek mümkün olduğu kadar fazla üyenin söz konusu eğitimden yararlanmalarını sağlamaları bilgili ve bilinçli kooperatifçiliğin geleceği için çok önemlidir.
Sokrates’in şu sözünü asla unutmayalım.
Sadece bir iyi vardır, bilgi ve sadece bir kötü vardır, cehalet.
Dilimize bir reklam vasıtasıyla yerleşen “EĞİTİM ŞART” sloganının günlük yaşamda da ne kadar önemli olduğunu ve gerçek anlamda her alan ve her konuda eğitimin şart olduğu gerçeğinden asla uzaklaşmamak dileklerimizle…
Osman Yıldırım
Osman Yıldırım